تغذیه مفید

روغن زنجبیل ، از کاهش دردهای مفصلی تا رفع شوره سر

روغن زنجبیل، روغنی با رنگ طلایی متمایل به مسی با طعم مطبوع زنجبیل است که از منظر طب سنتی ایران و حتی طب سنتی چین، خواص دارویی و درمانی زیادی دارد در صورتی که به جا استفاده شود،بنابراین برای آشنایی با خواص، مزاج، موارد منع مصرف و حتی روش‌های تهیه روغن زنجبیل، در ادامه با ما همراه باشید:

از مزاج تا خواص روغن زنجبیل

روغن زنجبیل نیز همانند خود گیاه دارای طبع گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانی این روغن گیاهی پرخاصیت عبارتند از:

  • قابلیت ضدانعقاد خون و ضـد هیستامین
  • مفید جهت سرگیجه و تقویت نیـروی جنسی
  • سرشار از مواد با خاصیت ضد التهابی که در تسکین و کاهش دردهای ماهیچه‌ای_ مفصلی با منشاء سردی موثر است.
  • ماسـاژ آن ضـد شوره و قارچ موی سر می‌باشد.
  • نوع معتبر آن در مصارف خانگی و شیرینی بسیار مطبوع است.
  • ماساژ آن روی معده و روده‌ها، هم هضم را بهبود بخشیده و هم بادهای بدن را تحلیل برده و دفع می‌کند.
  • مالش بدن بویژه مفاصل با این روغن از درد و خستگی و ورم آن می‌کاهد
  • موجب کاهش دردهای قاعدگی می‌شود.

استفاده از این روغن و مالیدن آن روزی ۱ تا ۲ مرتبه در ناحیه پایینی شکم،کشاله ران و در ایام غیرقاعدگی می‌تواند موجب کاهش درد قاعدگی و رفع گرفتگی‌های عضلات ناشی از قاعدگی شود. البته افراد با رحم گرم مزاج اگر از این روغن استفاده کنند ممکن است باعث تاول و جوش رحمی گردد.

طرز تهیه روغن زنجبیل خانگی

روغن زنجبیل از ریشه گیاه زنجبیل به دست می‌آید و طعم تند و سوزان آن مربوط به وجود ترکیبی به نام Gingerol است.

روش اول

  • مقداری از ریشه زنجبیل تازه و پوست گرفته را بسایید.
  • آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بجوشانید.
  • سپس آب آن را صاف نموده و با نصف وزن آب، روغن کنجد مجددا بجوشانید تا آب تبخیر شود و تنها روغن باقی بماند.

روش دوم

  • یک فنجان ریشه زنجبیل تازه را بشویید و رنده کنید.
  • سپس به آن ۲ فنجان روغن زیتون اضافه نمایید.
  • ظرف را داخل فر روی کمترین میزان درجه حرات به مدت دو ساعت قرار دهید.
  • سپس ترکیب را از توری رد کنید و داخل بطری بریزید و درجای خشک، خنک و تاریک نگه دارید.
طرز تهیه روغن زنجبیل خانگی
طرز تهیه روغن زنجبیل خانگی

روش سوم

  • زنجبیل قطعه قطعه شده را مدتی در روغن پایه‌ای (مثل روغن کنجد) اصطلاحاً می‌خوابانند (به صورت معلق).
  • و چند بار زنجبیل را تعویض می‌کنند تا مواد آن وارد روغن پایه شود.
  • و در نهایت به صورت موضعی از آن بهره می‌‎برند.

عوارض و مضرات 

آلرژی و حساسیت: اگر در مصرف این روغن زیاده روی شود ممکن است باعث بروز علایم حساسیت شود، البته کلاً یکی از شایعترین عوارض روغن زنجبیل ایجاد حساسیت پوستی همراه با خارش و قرمزی پوست در برخی افراد خصوصاً گرم مزاجان است، بنابراین توصیه می‌شود قبل از استفاده، روی پوست به میزان کم آزمایش کنید.

در موارد حساسیت شدید به زنجبیل، مصرف خوراکی روغن آن نیز منجر به اختلالات خونریزی، فشار خون بالا، سطوح قند خون پایین، ناراحتی گوارشی و التهاب موضعی خواهد شد.

مسمومیت در نوزادان و کودکان: استفاده از این روغن برای نوزادان و کودکان موجب مسمومیت با علائمی مانند حالت تهوع، گرفتگی معده و سردرد می‌شود.

تداخل دارویی: با داروهای کاهنده قند خون و فشارخون بالا تداخل داشته و نباید استفاده شود.

موارد منع مصرف

افراد زیر باید در مصرف روغن زنجبیل چه به صورت خوراکی و چه به صورت موضعی خودداری نمایند:

  • افراد دارای آلرژی و حساسیت
  • افراد با مزاج گرم و خشک یا غلبه مزاج صفرا
  •  زنان باردار، شیرده
  • نوزادان و کودکان زیر ۲ تا ۵ سال

حرف پایانی

در مصرف هیچ یک از روغن‌های مفید، زیاده روی نکرده مگر آن که پزشک برای یک مدت مشخص مصرف آن را برای شما تجویز کرده باشد.

در ضمن با توجه به مزاج خود و منشاء بیماری‌تان اقدام به مصرف روغن زنجبیل نمایید یه عنوان مثال، دردهای مفاصلی همیشه از سردی نیست و ممکن است از گرمی نیز ایجاد گردد، در این حالت، روغن زنجبیل به جای تسکین، علائم را تشدید می‌کند.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + 11 =