تغذیه مفید

هنگام تب، چی بخوریم، چی نخوریم؟

اغلب شما ممکنه در این برهه از زمان به واسطه ابتلا به کرونا، سرماخوردگی حاد، زدن واکسن و … تب رو تجربه کرده باشید، که در این مواقع و نیز در دوره حاد بیماری، مصرف یک سری از خوراکی‌ها برای شما مناسب نیست نا زمانی که تب شما فروکش کند، بنابراین ما در این پست به شما می‌گیم وقتی تب شما بالا میره، چه خوراکی‌هایی براتون مناسب و چه خوراکی‌هایی براتون نامناسبه!

در هنگام تب، چیا نخوریم؟

  • غذاهای صفرازا از جمله غذاهای چرب، تند
  • ترشیجات، چاشنی‌ها و میوه های ترش
  • ادویه جات با طبع گرم (سیاه دانه، زنجبیل، دارچین، فلفل، سیر و پیاز خام و سرخ کرده، زعفران و زیره)
  • شیر
  • آب سرد
  • خربزه و هندوانه
هنگام تب، چی بخوریم؟ چی نخوریم؟
هنگام تب، چی بخوریم؟ چی نخوریم؟
  • سردیجات مانند ماست، دوغ، خیار و گوجه
  • میوه های آبدار مثه آلو و شلیل
  • میوه ها و سبزیجات خام (نوع پخته و بخارپز آن ها در این شرایط بهتر است)
  • غذاهای سنگین و دیرهضم (حلیم، آش رشته، ماکارونی، قارچ، نان باگت، سالاد الویه و …)
  • فست فود و غذای کنسروی
  • گوشت قرمز
  • خوراکی‌های شیرین مانند نوشابه‌های گازدار، آب‌میوه‌های صنعتی حاوی شکر و قند، شیرینی قنادی

راستی، اگر تب دارید، انار شیرین نخورید!

کسانی که به هر دلیل دچار تب هستند، نباید انار شیرین بخورند.

  • چون انار شیرین، سریع الاستحاله به خلط غالب شده که در تبداران چه بسا صفرا خلط غالب باشد که در این صورت موجب تشدید تب خواهد شد.
  • در موارد تسکین تشنگی مفرط، کاهش تب، استفراغ، رفع ویار خانم‌های باردار و دفع غم  اندوه بهتر است در صورت مصرف انار، از انار میخوش (ملس) استفاده شود.

اگه تب داریم، چیا بخوریم؟

۱) نوشیدن جرعه جرعه یک استکان کوچک آب سیب (هر ۶ تا ۸ ساعت)

۲) مصرف کافی مایعات تا بدن دهیدراته نشود.

۳) شیر بادام (آب+ ۱۰ تا ۱۵ عدد بادام بدون پوست+ کمی شکر)

۴) سوپ جو

  • جو بلغور یا جو پرک+ هویج+ماش+جعفری+گشنیز
  • جو+برنج+هویج+ پیاز+جعفری+گشنیز+کاهو+اسفناج
  • جو+ماش+هویج+کدو+جعفری+آلوبخارا

۵) نخوداب بدون گوشت

  • یک لیوان نخود+۱ قاشق غذاخوری برنج+روغن بادام شیرین یا روغن زیتون

۶) خورش کدو، خورش لوبیاسبز، سوپ جو، انجیر و آلوی خیسانیده در گلاب با ملاحظه شرایط بیمار

خوراکی های مفید و مضر در هنگام تب
خوراکی های مفید و مضر در هنگام تب

۷) ماء الشعیر عنابی (هر وقت تشنه شدید یا هر سه ساعت، یا وقتی تب بالا رفت)

  • یک استکان جوی بی پوست+ بیست عناب سوراخ شده با چنگال+ ۱۴ استکان آب = یک ساعتی بجوشد، بعد عناب‌ها را بفشارید و سپس صاف کنید).

۸) مصرف گهگاهی ۳ تا ۴ عدد توت بادامی

  • پودر بادام+ پودر شکر+ چند قطره گلاب

۹) خیسانیده خاکشی در آب همراه با گلاب

نکات مهم

  • پاشویه با گیاه پنیرک و یا آبی که در آن کاهو خیسانده شده برای کاهش تب مفید است.
  • برای تهیه سوپ ها نیاز به ادویه زیاد و متنوع نیست در پایان کمی نمک و زردچوبه اضافه شود، کافیست.
  • پس از رفع تب و برای رفع ضعف بیمار می‌توان به سوپ یا نخوداب گوشت گوسفند یا مرغ یا بلدرچین اضافه نمود.
  • در فرد سرد مزاج و بدون تب می توان به نخوداب کمی دارچین، زیره یا زعفران اضافه کرد.
  • در فرد گرم مزاج بدون سرفه می توان به نخوداب، لیموعمانی یا آب نارنج اضافه کرد.
  • مصرف استامینوفن ساده و مایعات فراوان برای کاهش تب در مبتلایان به کرونا خفیف و وخیم ضروری است.
  • اگر بیش از سه تا چهار روز تب طول کشیده و آرام نشود، ویزیت متخصص عفونی، لازم است.

منبع

با سپاس از دکتر الهام اختری، دکتر سجاد صادقی،دکتر زهرا صالحی، دکتر محمد یوسف پور

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − یازده =